Zavrti krug po Sljemenu… 

Facebook RSS

Kružok u gostima (KrUG)

Prvi Kružok u gostima (KrUG) trčimo na Okiću, na tom simpatičnom i vrlo upečatljivom vrhu, okruženim prekrasnim zelenim brežuljcima.
Okićki kraj, osim po svom vrlo špičastom vrhu, poznat je i po okićkim trešnjama. Okićke trešnje! Niste čuli za njih? Okićke trešnje su čudo ovog kraja, a ipak ih se sve rjeđe može naći po rubovima polja i u dvorištima. Zapravo i ne znamo moželi ih se uopće više naći na placu, ili samo kod susjeda na stablu. Da se razumijemo, nisu sve trešnje okićkog kraja – okićke trešnje.
okicke-tresnjeDa bi narasli ti nevjerojatno sočni plodovi, toliko tamno crveni da izgledaju crni, treba se poklopiti više faktora: posebne stare sorte trešanja, posebna, ne previše plodna zemlja okićkog kraja, i ta naša neobična mikroklima, koja čini da je okićki kraj zimi hladniji i snježniji od Zagreba, a ljeti topliji.
Prvotni naziv KrUGA bio je “Trail Okićkih trešanja”, no smo ipak odustali, jer biste svi očekivali da su vam crne i sočne Okićke trešnje nadohvat ruke tijekom cijele staze. Šteta što su tako rijetke.

Kružok postoji zbog ljepote trčanja u prirodi. Sljeme je nevjerojatno bogato stazama, no i u bližoj okolici Zagreba možete napraviti odličan brdski trening ili trku uz prekrasni krajolik. Okić se pokazao kao izvrsna destinacija da saznate da postoje Okićke trešnje,  da upoznate ruševinu Okićkog dvorca, da pogledate Medvednicu iz neuobičajenog kuta 🙂 i da protrčite našim omiljenim stazama za trčanje.

Sama staza je nešto strmija od staze prvog kola, ali u ovom kraju je nemoguće napraviti manje visinske. Možda u tome leži tajna uspjeha nas koji ovdje trčimo? Nekoliko puta ćete prelaziti potoke, trčat ćete po planinarskim stazama, po livadama, malo i po čistoj šumi, a dio po makadamu.

Dječja trka je relativno kratka i zamišljena je tako da djeca protrče lijepim šumskim putem nizbrdo, malo pokrate po uskoj cestici i onda se single trailom vraćaju uzbrdo prema cilju. Svako dijete može završiti tu stazu, a roditelji mogu slobodno trčati uz djecu.

E, da, skoro sam zaboravila! Štrudle od jabuka i sira su posebno fine pod Okićem 🙂

Vidimo se na KrUGu! 🙂